Sporazum o socijalnom osiguranju Srbije i Bugarske

Bez autora
Sep 19 2011

Ministar rada i socijalne politike u Vladi Srbije Rasim Ljajić i ministar rada i socijalne politike u Vladi Bugarske Totju Mladenov potpisali su Sporazum o socijalnom osiguranju, kojim se regulišu oblasti penzijskog, invalidskog i zdravstvenog osiguranja, kao i slučaj nezaposlenosti i povrede na radu. Ovaj document omogućava da sva stečena prava i isplate naknada budu izvršene u mestu prebivališta korisnika, pri čemu takođe pruža mogućnost i sabiranja staža i osiguranja u procesu ostvarivanja prava na penziju. Sporazum obezbeđuje adekvatnu zdravstvenu zaštitu za građane i radnike Srbije i Bugarske, što je veoma značajno i za turiste. Srbija je do sada potpisala 26 sporazuma ove vrste, uglavnom sa zemljama Evropske unije, a kako je najavljeno takvi dokumenti će uskoro biti potpisani i sa Austrijom, Kanadom i Slovačkom. U toku su pregovori za zaključivanje sporazuma sa Rumunijom, Grčkom i Rusijom, a inicirano je i potpisivanje sporazuma sa SAD, Novim Zelandom i Australijom. Sporazum o socijalnom osiguranju će biti od velike pomoći građanima Bugarske i Srbije, ali i pružiti podsticaj poslovnim ljudima iz obe zemlje.

Sporazum o socijalnom osiguranju Srbije i BugarskeMinistar rada i socijalne politike u Vladi Srbije Rasim Ljajić i ministar rada i socijalne politike u Vladi Bugarske Totju Mladenov potpisali su Sporazum o socijalnom osiguranju, kojim se regulišu oblasti penzijskog, invalidskog i zdravstvenog osiguranja, kao i slučaj nezaposlenosti i povrede na radu.

Ovaj document omogućava da sva stečena prava i isplate naknada budu izvršene u mestu prebivališta korisnika, pri čemu takođe pruža mogućnost i sabiranja staža i osiguranja u procesu ostvarivanja prava na penziju. Sporazum obezbeđuje adekvatnu zdravstvenu zaštitu za građane i radnike Srbije i Bugarske, što je veoma značajno i za turiste.

Srbija je do sada potpisala 26 sporazuma ove vrste, uglavnom sa zemljama Evropske unije, a kako je najavljeno takvi dokumenti će uskoro biti potpisani i sa Austrijom, Kanadom i Slovačkom.

Kako je izjavio  ministar Ljajić, u toku su pregovori za zaključivanje sporazuma sa Rumunijom, Grčkom i Rusijom, a inicirano je i potpisivanje sporazuma sa SAD, Novim Zelandom i Australijom.

Sporazum o socijalnom osiguranju će biti od velike pomoći građanima Bugarske i Srbije, ali i pružiti podsticaj poslovnim ljudima iz obe zemlje.

Ministar Mladenov danas je pozvao Ljajića da do kraja godine u Bugarskoj dva ministarstva potpišu i Memorandum o saradnji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik